БЛОГСептември 2012

БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ

В сегашните икономически условия все по-ясно става, че България е постъпила недалновидно, закривайки преди 20 години Научно-техническото си разузнаване – това беше посланието на конференцията Стопанското разузнаване като част от бизнес културата на 21-ви век.

Подчертано бе, че няма развита държава в света, която да не се занимава със стопанско разузнаване.

Побелелите глави на българските разузнавачи от преди 20 години носталгично напомняха днес в Централния дом на армията за една позабравена слава – когато нашето научно-техническо разузнаване е било сред признатите 10 най-успешни служби в тази сфера в света.

На това разузнаване България дължи развитието на електрониката и фармацията например. Сега нещата са оставени на ограничените възможности на частните фирми.

Горан Симеонов – председател на Асоциацията на разузнавачите: – Все още нашите бизнес структури нямат достатъчна финансова мощ, интелектуален и кадрови потенциал, за да се занимават с разузнаване извън държавата. Те в момента се разузнават помежду си. Повече пазят своите секрети, отколкото да придобиват нови. При нас, при сегашната икономическа обстановка – държавата е тази, която би могла да се захване с регулиране и изграждане на структури, които биха могли да поемат функциите на стопанското разузнаване. НТР, икономическото, финансовото не е слезло от дневния ред на международните отношения. Това разузнаване е елемент от външната политика на държавата.

На форума беше посочено, че всяка развита страна отделя внимание на обучението на кадри, инвестира се в наука и образование, а научно-техническото разузнаване е част от националните политики в тази сфера.

Автор: Светлозара Казасян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *