Април 2012БЛОГ

НАГЛИТЕ КРАДЦИ НА ИДЕИ

Мислите си, че посрещате представители на някоя маркетингова агенция или заможни купувачи. Лъжете се! Те са крадци. Крадци на идеи – от Китай, Щатите или някоя бивша съветска република. Те причиняват загуби за милиарди.

Господинът от Китай е толкова дружелюбен, че от баварската фирма „Rieder“ гордо му показват всичко, с което разполагат: плановете, проектите, технологиите. Именно тази строителна фирма е производител на специални циментови панели, с които бе облицован стадионът за Световното първенство по футбол в Йоханесбург. Още по време на обиколката из фирмените помещения обаче един от служителите забелязва, че под сакото на госта се подава кабел. Той стигал до малка камера на колана, с която надлежно било филмирано всичко.

Подобни случаи в Германия има ежедневно. 20 процента от предприемачите вече са ставали жертва на шпионски атаки от страна на конкуренцията, при 33 процента е имало изтичане на информация без шпионажът да може да бъде доказан. Сигурно е едно – щетите от шпионажа растат постоянно, през тази година се очаква да достигнат 4,2 милиарда евро. Данните са от проучване, в което са били обхванати 600 германски фирми. Основният извод: Китай вече не е основният източник на риск в сферата на икономическия шпионаж. Голяма активност са развили бившите съветски републики, но и Съединените щати не отстъпват – те също заемат една от предните позиции благодарение на шпионската си мрежа.

Добрите стари номера

Най-неочакваният резултат е, че колкото по-нагло действат шпионите, толкова по-далеч стигат. Те не се притесняват да отправят и официално запитване към конкуренцията, представяйки се например за американска маркетингова агенция, която подготвя пазарно проучване. Точно това се е случило на една германска фирма, работеща в сферата на оптоелектрониката. „Хората се обадиха и открито попитаха какви са плановете на фирмата, какви разходи са предвидени и какъв персонал ще е необходим“, разказва Кристиян Шааф от мюнхенската агенция за фирмена сигурност „Corporate Trust“.

Едва след като един от служителите се обърнал към ръководството, тъй като разпитът му се сторил твърде интензивен, станало ясно, че американците са се свързали с 21 от работниците, за да добият представа за стратегията на фирмата. Този метод – оформяне на общата картина от отделни късчета информация – се нарича „Social engineering“ – да измъкнеш фирмените тайни чрез умело насочени въпроси.

Опасността е на съседното бюро!

Всъщност най-голяма част от щетите се нанасят от собствените служители – до 58 процента. Особено голяма опасност се крие в недоволните служители, които искат непременно да навредят на фирмата си. Както станало в една банка в Лихтенщайн – недоволният продал данни на клиентите.

Някои от по-безгрижните служители във фирмите пък дори не усещат, че помагат на шпионите. Те се възползват например от подарения USB стик, но не забелязват, че покрай него данните за състоянието на фирмата стават достояние на някой друг. Или пък взимат лаптопа си в командировката в Киев и макар да са го прибрали на сигурно място в хотелския сейф, след известно време с изненада откриват, че някой се е ровил из запаметената в него информация.

И други може да имат ключ за сейфа, предупреждават от баварското контраразузнаване, откъдето са открили собствен портал с информация за опасностите от икономическия шпионаж. Въпреки това половината от фирмите не предприемат никакви мерки за защита на сигурността, когато изпращат служителите си в чужбина.

Всеки може да си изпати

Ако преди основна цел на икономическите шпиони са били големите високотехнологични концерни, днес потърпевши са все по-често средните предприятия. Една от фирмите например изградила свой филиал в Китай и след година с учудване констатирала, че директорът липсва, а в двора няма нито един камион. Камионите, директорът и фирмата били открити на 5 километра разстояние, всичко било изкопирано с такава точност, че дори плочките в сервизните помещения били същите. Само че управлението вече не било германско.

Друго предприятие пък открило свой клон в Малайзия. За директор бил назначен местен човек, говорещ перфектно немски. Само след няколко месеца предприятието понесло щети за милиони. Директорът бил бивш заместник-шеф на тайните служби.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *