ProgrammingБЛОГ

Цикъл за разработване на програми

Както знаете има доста повече в създаването на една компютърна програма от това просто да напишете кода. Процесът по създаване на правилно работещо приложение обикновено изисква изпълнението на пет стъпки, познати като цикъл за разработване на програми. Нека разгледаме по-подробно всяка стъпка от цикъла:

 1. Design the Program (Проектиране):
  Всеки професионален програмисти ще ви каже, че една програма трябва да бъде правилно проектирана още преди да започне самото писане на кода. Когато програмистите създават нов проект, те никога не стартират директно с писането на кода като първа стъпка. Вместо това започват като създават дизайн за програмата.
 2. Write the Code (Написване на кода):
  След създаване на дизайн на програмата, програмистите започват писането на код с език от високо ниво като Python. Всеки език притежава собствени правила, познати като синтаксис, които трябва да бъдат следвани при създаването на програмата. Синтактичните правила на езика диктуват такива неща като как ключовите думи, операторите и пунктуационните символи могат да бъдат използвани. Синтактична грешка настъпва, ако програмиста наруши някое от тези правила.
 3. Correct Syntax Errors (Коригиране на синтактични грешки):
  Ако програмата съдържа синтактична грешка или дори простичка правописна грешка в ключова дума, компилатора или интерпретатора ще изведе съобщение за грешка, показващо каква е тя. На практика почти всеки код съдържа синтактични грешки при първото си написване, поради което програмистите трябва да прекарат известно време в неговата корекция. Веднъж, когато всички правописни и синтактични грешки бъдат поправени, програмата може да бъде компилирана и преведена на машинен език (или изпълнена от интерпретатор, в зависимост от използвания език).
 4. Test the Program (Тестване):
  Веднъж щом кода е в изпълнима форма (executable form), започва неговото тестване за да се установи съществуването на евентуални логически грешки. Логическа грешка е грешка, която не прекъсва изпълнението на програмата, но води до връщане на неверни резултати (математически грешки често създават логически).
 5. Correct Logic Errors (Коригиране на логически грешки):
  Ако програмата връща некоректни резултати, програмистът дебъгва кода. Това означава, че той/тя намира и поправя логическите грешки. Понякога по време на този процес се открива, че първоначалният дизайн трябва да бъде променен. В такъв случай, цикълът за разработване на програми трябва да започне отначало и да продължи до пълното отстраняване на всички грешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *